Jag tillverkar det
Du vill ha
FRI FRAKT
FRÅN 1 000 KR
På svenska In English
Priser i: 
Payson logo

Vanliga frågor


På denna sida kan du hitta svar på vanliga frågor och annan information om hur du använder mina produkter. Du kan klicka på länkarna nedan för att gå direkt till det stycke du vill läsa om:



Hur knyter jag en repgrimma?

Till skillnad från nylon- och lädergrimmor har repgrimmor inga spännen utan knyts istället fast med en särskild typ av knut. För den som är ovan vid repgrimmor kan detta verka svårt och krångligt, men om man bara vet hur man knyter på rätt sätt är det i själva verket inte särskilt svårt alls.

Rätt sätt att knyta en repgrimma
Det är ganska många som knyter repgrimmor på sätt som jag anser är "fel". Om en repgrimma är knuten på något annat sätt än det är meningen finns det risk att knuten antingen går upp oväntat och hästen kommer lös eller så kan knuten vara mycket svår att knyta upp när man ska ta av grimman. En repgrimma som däremot är knuten rätt sitter väldigt säkert tack vare att knuten låser sig själv, men är samtidigt lätt att knyta upp. Jag rekommenderar därför starkt att lära sig hur man knyter en repgrimma på rätt sätt för att kunna använda repgrimmor på ett säkert sätt. Nedan kan du se bilder och instruktioner för hur du gör detta.

När du sätter på grimman på hästens
huvud ser det ut så här innan du knyter den. Knytänden som går över hästens nacke kommer uppifrån och öglan du knyter i kommer nerifrån.
  1. Du börjar med att trä knytänden
igenom öglan bakifrån och ut mot dig.



  2. Därefter för du knytänden åt vänster (mot hästens huvud) under öglan.



         
3. Trä sedan knytänden åt höger (bort
från hästens huvud) över öglan och under sig själv.
  4. Avsluta med att dra åt ordentligt och knuten är klar.

   

OBS! Jag har en väldigt kort knytände på dessa bilder bara för att visa på ett tydligt sätt hur knuten ska knytas. I normala fall brukar man få en betydligt längre knytände över efter att repgrimman är färdigknuten.

Mitt sätt att knyta en repgrimma
Sättet att knyta en repgrimma som jag visade ovan är mycket säkert och samtidigt lätt att knyta upp. Det finns dock en variant av denna knut som är ännu enklare att knyta upp:

1. Du börjar på samma sätt som med den vanliga repgrimmeknuten genom att trä knytänden först igenom och sedan under öglan.   2. Istället för att nu trä igenom hela
änden drar du bara igenom en del så att
en ögla bildas av knytänden.

  3. Dra sedan åt och knuten är klar.



         
4. Till skillnad från den vanliga rep-grimmeknuten pekar knytänden i detta fall framåt mot hästens huvud. För att inte knytänden ska hamna i hästens ögon är det bra att sticka in den under repgrimman så att den istället pekar bakåt.        

Fördelen med denna knut är att den är mycket snabb och enkelt att knyta upp, det enda du behöver göra är att dra i knytänden så är grimman lös. Det innebär visserligen att knuten skulle kunna lossna av sig själv om knytänden fastnar i något och hästen drar i grimman, men risken att det skulle hända är rätt så liten. Personligen knyter jag alltid mina repgrimmor på detta sätt och det har aldrig hänt mig att knuten har lossnat av sig själv, så jag anser att denna knut är så gott som lika säker som en vanlig repgrimmeknut.



Hur fungerar produkter med knopjustering?

Jag tillverkar ett flertal produkter med så kallad "knopjustering", bland annat träns, repgrimmor och halsringar. Knopjustering innebär att du kan justera storleken eller längden på din utrustning genom att flytta en ögla mellan ett antal knopar på repet, ungefär på samma sätt som du kan flytta ett spänne mellan olika hål på en läderrem. Att använda en produkt med knopjustering är inte alls svårt men för att förtydliga hur det går till finns här nedan instruktioner för hur du gör steg för steg. Just dessa bilder visar hur du justerar ett repträns med knopjustering men det fungerar på samma sätt även med andra typer av utrustning.

Ett repträns med knopjustering ser ut så här när du får hem det (du kan klicka på bilden för att se den större). Det du använder knopjusteringen till på träns
är att justera längden på nackstycket och käkremmen.
  Själva knopjusteringen ser ut så här (sett från sidan). Änden med de fem knoparna går över hästens nacke och kommer uppifrån, medan öglan som tillhör vänster sidostycke eller käkremmen kommer nerifrån.
  1. För att spänna upp knopjusteringen börjar du med att skjuta ner den flyttbara ringknopen så att öglan öppnas.



         
2. Sedan trär du ur änden med knoparna genom öglan och knopjusteringen är nu uppspänd. För att spänna den igen går du igenom samma steg fast baklänges, först trär du tillbaka änden genom öglan och sedan skjuter du tillbaka ringknopen så att öglan stängs runt repet.        



Hur fäster jag ett bett eller liknande i ett repträns?

Att fästa ett bett, en bettlös nosdel eller liknande i de repträns jag gör är enkelt och görs på samma sätt oavsett vilken tränsmodell du väljer.

Ändarna på sidostyckena som du ska sätta fast bettet i ser ut så här när du får hem ditt träns.

  1. För att kunna sätta dit ett bett måste
du öppna änden på sidostycket och det gör du genom att först skjuta upp den övre flyttbara ringknopen.
  2. Trä sedan ur änden med knopen som är instucken mellan de två repen.


         
3. Sidostycket är nu öppet och du kan
sätta dit bettet.

  4. För att stänga sidostycket igen trär du tillbaka änden med knopen mellan de två repen.   5. Skjut sedan ner den övre ringknopen igen så långt det går och sidostycket är stängt.
         
6. Gör samma sak på andra sidan så har du ett träns som är färdigt att användas.

     



Hur använder jag repfästen?

Jag har produkter med hakar och ringar för dig som vill ha det men jag har även varianter av alla mina produkter som är gjorda helt av rep för dig som föredrar att inte ha metalldelar på din utrustning. Många av dessa metallfria produkter har fästen gjorda av rep istället för hakar som ser ut och fungerar på lite olika sätt beroende på vad de används till. Här nedan kan du läsa mer om de olika typerna av repfästen samt se bilder på hur du använder dem.

Permanenta repfästen
Ledrep, hela tyglar och delade tyglar kan fås med repfästen för dig som vill ha ett metallfritt, mer hållbart alternativ till hakar. Just denna typ av repfäste är permanent fastsatt på ledrepet eller tyglarna och säljs alltså inte separat utan ingår i själva produkten.

När du får hem en produkt med perma-nenta repfästen är fästena stängda och ser då ut så här.
  1. För att öppna repfästet börjar du med att skjuta den flyttbara ringknopen bortåt så att öglan öppnas.   2. Efter det för du öglan över änden med knuten och repfästet är nu öppet.

         
3. För att sätta fast repfästet i något, i
det här fallet en repgrimma, trär du
änden med öglan på repfästet igenom grimmans ledrepsöglor.
  4. Trä sedan tillbaka repfästets ögla över änden med knuten.


  5. Avsluta med att skjuta tillbaka ring-knopen och repfästet är nu stängt igen.



Repfästen med öglor
Dessa repfästen har öglor som är knutna med en fiadoraknut, samma knut som jag använder när jag knyter ledrepsöglorna på repgrimmor. Denna typ av repfäste ingår i produkten "Repgrimma med löpande repfäste" samt vissa halsringsmodeller. De kan också användas till att fästa en mecatetygel i ett bett eller liknande istället för så kallade slobberstraps gjorda av läder.

Repfästen med öglor kan köpas separat på respektive kategorisida för de produkter som repfästena används tillsammans med (Repgrimmor, Mecatetyglar och Halsringar).

Repfästen med öglor levereras stängda och öppnas på samma sätt som permanenta repfästen.



  1. Först skjuter du den flyttbara ring-knopen bortåt så att öglan öppnas.




  2. Sedan för du öglan över änden med knuten och repfästet är öppet. För att stänga det igen går du igenom samma steg fast baklänges, först trär du tillbaka öglan över änden med knuten och så skjuter du tillbaka ringknopen för att stänga öglan.

Lösa repfästen till halsringar
Denna typ av repfäste ingår i vissa halsringsmodeller och kan även köpas separat om du till exempel vill ha ett repfäste i en annan färg är det du redan har. Hur du tar loss repfästet kan du säkert lista ut men att sätta tillbaka det som det var innan kan vara lite knepigt.

När du har tagit loss repfästet från hals-ringens två splitsade öglor ser det ut så
här.

  1. För att sätta dit repfästet igen börjar
du med att trä änden med öglan på rep-fästet igenom den ena splitsade öglan på halsringen.
  2. Efter det trär du in änden med knuten mellan de två repen på repfästet.


         
3. Trä änden med öglan på repfästet igenom halsringens andra splitsade ögla.

  4. Trä sedan repfästets ögla över änden med knuten.

  5. Avsluta med att skjuta den flyttbara ringknopen mot änden med knuten så att öglan stängs.
         
Om du föredrar ett enklare sätt att sätta fast repfästet kan du fästa det så här istället för att göra en åtta av repfästet.
       



Hur fäster jag tygelförlängare?

1. Tygelförlängare är snabba och enkla att sätta fast. Du börjar med att trä änden med öglan bakifrån igenom bettringen (eller vad du nu vill fästa dina tyglar i).
  2. Trä sedan öglan mellan de två repen i änden med knuten.


  3. Dra åt ordentligt.



         
4. Skjut ringknopen mot bettringen för att låsa fast tygelförlängaren.
  5. Fäst sedan dina tyglar i öglorna på tygelförlängarna och du är redo att rida.