Jag tillverkar det
Du vill ha
FRI FRAKT
FRÅN 1 000 KR
På svenska In English
Priser i: 
Payson logo

Om flätade knopar och andra detaljer


På denna sida kan du hitta information och bilder på flätade knopar och andra detaljer som ingår i mina produkter eller kan väljas till som extra dekoration om du beställer en specialtillverkad produkt.

Du kan klicka på länkarna nedan för att gå direkt till det stycke du vill läsa om:Flätade knopar

Flätade knopar är en viktig del av många av mina produkter och deras funktion, men kan också användas enbart som dekoration. För dig som gillar lite extra detaljer är dekorativa knopar ett effektiv sätt att förhöja utseendet på din reputrustning och genom att kombinera olika knopar och färger kan du få reputrustning som är helt unik och anpassad efter just ditt tycke och smak.

I listan nedan kan du hitta styckepriser för de olika knopsorterna angivna inom parentes för att ge dig en idé om vad de olika detaljerna kostar. Om du beställer en specialtillverkad produkt kan det slutgiltiga priset dock variera beroende på vad för typ av produkt det är och så vidare, så hör gärna av dig för ett prisförslag om du är intresserad av att beställa specialtillverkad utrustning.

Om du inte riktigt kan bestämma dig för hur du vill att din reputrustning ska se ut och behöver lite inspiration kan jag rekommendera att kika runt i fotoalbumen på Pilgrimsreps Facebook-sida där det finns bilder på utrustning jag har tillverkat till andra kunder.


Spansk ringknop (20:-)
Den spanska ringknopen är den enklaste av alla knopar jag gör men också den mest användbara. Den är en viktig del av många av mina produkter såsom repträns, tyglar med repfästen med mera och kan även användas till att markera en viss längd på ett ledrep, mitten på hela tyglar eller bara som dekoration.

Spanska ringknopar är 1 cm breda, finns i 1 storlek och är alltid enfärgade.
 
Två blå ringknopar på träns


Mittmarkering på 14 mm
hela tyglar
 
Mittmarkering på 10 mm
hela tyglar


Headhunter-knop (30:-)
Denna knop är ganska lik den spanska ringknopen men är något bredare (cirka 1,5 cm) och passar runt grövre föremål än den spanska ringknopen. En av de produkter jag använder headhunter-knopar till är snabbgrimmor, där en större knop behövs för att räcka runt ett dubbelvikt 10 eller 14 mm tjockt rep.

Headhunter-knopar finns liksom spanska ringknopar i 1 storlek och är alltid enfärgade.
 
Headhunter-knop på 10 mm snabbgrimma


Valknop
Valknopar används ofta som dekoration på till exempel tränsdelar, halsringar och knytänden på repgrimmor. Som ändknopar på bland annat mecatetyglar har de dock även den praktiska funktionen att de motverkar att repet glider igenom knuten och lossnar när tygeln är fastknuten i ett huvudlag.

Valknopar kan göras i många olika storlekar beroende på vad de ska användas till, men för att förenkla det hela lite grann har jag 3 olika storlekar:
 • Small (30:-): cirka 1,7 cm bred, passar enkla och dubbla 6 mm-rep.
 • Medium (40:-): cirka 2 cm bred, passar dubbla 6 mm-rep och enkla 10 mm-rep.
 • Large (60:-): cirka 2,5 cm bred, passar bland annat enkla 14 mm-rep.
Valknopar kan fås i 2 olika mönster: gaucho-mönster och fiskbensmönster. Du kan se hur de två mönstren ser ut på bilderna till höger. Jag gör vanligtvis valknopar med 2 färger för att knopmönstet ska synas, men om du hellre vill ha enfärgade valknopar kan jag självklart göra det också.
 
Small som mittknop på
pannband, gaucho-mönsterMedium som ändknop på repgrimma, gaucho-mönster


Large som ändknop på 14 mm mecatetygel, gaucho-mönster
 
Small på repgrimme-
sidostycke, fiskbensmönster


Medium på 2 x 6 mm
halsring, fiskbensmönsterLarge på 10 mm repbosal, fiskbensmönster


Ananasknop
Ananasknopen är en mycket dekorativ knop som passar väldigt bra som ändknop, till exempel på knytänden på repgrimmor eller i änden på ledrep. Det går dock lika bra att ha ananasknopar mitt på ett rep, till exempel som prydnad på tyglar eller halsringar.

Denna knop flätas utanpå en mindre basknop, vilket ger den dess runda form, och är den mest avancerade och exklusiva av alla knopar jag gör.

Ananasknopar görs enbart i fiskbensmönster med 2 färger för att "ananas"-mönstret ska framträda och finns i 2 storlekar:
 • Medium (80:-): cirka 2,5 cm bred, passar dubbla 6 mm-rep och enkla 10 mm-rep.
 • Large (100:-): cirka 3 cm bred, passar enkla 14 mm-rep.
 
Medium som ändknop på repgrimmeknytände


Large som ändknop på 14 mm ledrep


Stjärnknop (80:-)
Denna så kallade stjärnknop är ganska lik medium-ananasknopen både till utseende och storlek, men det som är speciellt med just denna knop är att dess mönster bildar en femuddig stjärna på ovansidan (se bilden till höger). Denna knop används därför enbart som ändknop, eftersom stjärnan inte syns om knopen sitter mitt på ett rep.

För att mönstret och stjärnan ska synas görs stjärnknopar enbart i fiskbensmönster med 2 färger. De finns bara i 1 storlek och är ganska små, så de kan bara användas på dubbla 6 mm-rep (till exempel repfästen eller knytänden på en repgrimma) samt enkla 10 mm-rep (ledrep, tyglar med mera).

Stjärnknopar ingår inte i mitt standardsortiment utan kan enbart specialbeställas.
 
Tyglar med stjärnknopar på repfästena


Cowboyknop
Cowboyknopen är en långsmal typ av valknop som bland annat passar väldigt bra som dekoration på sidostyckena på repgrimmor.

Cowboyknopar finns i 2 olika varianter; standardtypen samt en typ som jag kallar "3b". Standardvarianten finns i 4 olika längder:
 • Small (40:-): 3 cm lång
 • Medium (70:-): 6 cm lång
 • Large (100:-): 9 cm lång
 • X-Large (130:-): 12 cm lång

3b-varianten (80:-) passar grövre rep och är särskilt lämplig att använda nära ögonsplitsar på 10 och 14 mm rep, där repet är något grövre än i övrigt. Denna variant finns bara i 1 längd och är cirka 4,5 cm lång.

Oavsett variant och längd kan alla cowboyknopar fås i 2 olika mönster (gaucho-mönster och fiskbensmönster) samt i 1 eller 2 färger. Liksom valknopar gör jag vanligtvis cowboyknopar i 2 färger för att knopmönstet ska synas, men om du hellre vill ha enfärgade cowboyknopar kan jag göra det också.

 
Small på repgrimme-
sidostycke, gaucho-mönster


Medium på 14 mm tyglar, gaucho-mönster


Large på repgrimme-
sidostycke, gaucho-mönster


3b på 14 mm ledrep,
gaucho-mönster
 
Small på 10 mm halsring, fiskbensmönster


Medium på repgrimme-
sidostycke, fiskbensmönster


X-Large på repgrimme-
sidostycke, fiskbensmönster


3b vid ögonsplits på 14 mm tyglar, fiskbensmönster


Nosbandsflätning (200:-)
Nosbandsflätningen jag gör på repgrimmor, bosaler med mera är i själva verket en väldigt lång cowboyknop. Repet är alltså inte bara lindat runt nosbandet utan är ihopflätat till en hel knop, vilket gör flätningen mycket fast och hållbar. Denna typ av flätning gör nosbandet ganska styvt och ger repgrimmor lite bosal-känsla, samtidigt som det är en snygg dekoration.

Liksom cowboyknopar kan nosbandsflätning fås i 2 olika mönster (gaucho-mönster och fiskbensmönster) samt i 1-2 färger.
 
Nosbandsflätning på repgrimma, gaucho-mönster
 
Nosbandsflätning på ridkapson, fiskbensmönster


Pärlknop (30:- för själva pärlknopen)
Denna så kallade pärlknop är en slags valknop som fästs mellan två 6 mm-rep med en knop på vardera sida så att repen formar ett "öga" med pärlknopen i mitten.

Detta är ett väldigt dekorativt och unikt sätt att utsmycka din utrustning. Om du beställer en repprodukt med pärlknopar kommer du dessutom troligtvis vara den enda eller en av ytterst få människor i hela världen som har exakt ett sådant exemplar, eftersom jag har kommit på denna typ av knopdekoration själv och aldrig har sett någon annan som gör samma sak.

Pärlknopar finns i 1 storlek och är enfärgade. I nuläget kan du inte beställa produkter med pärlknopar i webbshoppen utan får i så fall göra en specialbeställning via hemsidans kontaktformulär.
 
Pärlknop på tränssidostycke med valknopar på sidorna


Träns med pärlknopar och valknoparTofsar och repsnärtar

Ändknoptofs
För dig som vill ha ännu lite mer dekoration än bara knopar kan ändknoptofsar vara ett alternativ. Dessa tofsar finns som ändalternativ på ledrep, delade tyglar samt mecatetyglar och görs normalt i följande längder (exklusive knopen i början på tofsen):
 • Ledrep, mecatetyglar: 15 cm
 • Delade tyglar: 12 cm
Knopen på tofsen kan fås i två olika mönster: gaucho-mönster och fiskbensmönster. Om du väljer gaucho-mönster gör jag en valknop och om du väljer fiskbensmönster gör jag normalt en ananasknop, eftersom ananasknopen är en väldigt ideal knop att använda till ändknoptofsar. Om du hellre vill ha en valknop med fiskbensmönster kan jag dock även göra det.

Jag använder olika knopstorlekar och antal tofstrådar beroende på hur tjockt repet är som tofsen ska sitta på:
 • Valknoptofs med 20 tofstrådar (180:-): lämplig till 10 mm rep
 • Valknoptofs med 24 tofstrådar (200:-): lämplig till 14 mm rep
 • Ananasknoptofs Medium med 20 tofstrådar (180:-): passar 10 mm rep
 • Ananasknoptofs Large med 24 tofstrådar (240:-): passar 14 mm rep
Knopen på tofsen görs vanligtvis i 2 färger för att knopmönstet ska synas, men om du hellre vill ha en enfärgade knop kan jag göra det också. Tofstrådarna har som standard samma färg som knopen, alltså 1-2 färger.

Om du specialbeställer en produkt med tofsar kan du själv välja exakt hur du vill att tofsarna ska se ut; du kan få dem i precis vilken längd du vill ha, med tofstrådar i fler färger än 2 (knoparna kan dock bara vara 1-2 färger) och med fler eller färre tofstrådar än standard.
 
Valknoptofs på 10 mm ledrep, gaucho-mönster


Valknoptofs på 14 mm mecatetygel, gaucho-mönster
 
Ananasknoptofsar (medium) på 10 mm delade tyglar, specialtillverkade med 18 tofstrådar i 3 färger, 15 cm långa


Ananasknoptofs (large) på 14 mm ledrepFyrflätstofs (80:-)
En lite enklare och billigare typ av tofs. Repänden har först ändsplitsats, sedan träs tofstrådarna igenom ändsplitsen och flätas ihop till en fyrfläta.

Fyrflätstofsar är cirka 9 cm långa. De kan fås i 2 olika mönster (gaucho-mönster och fiskbensmönster) och görs normalt i 2 färger, men kan också fås i 1 färg om du hellre vill ha det.

Fyrflätstofsar ingår inte i mitt standardsortiment utan kan enbart specialbeställas.
 
Fyrflätstofsar på 10 mm delade tyglar, gaucho-mönster
 
Fyrflätstofsar på 14 mm delade tyglar, fiskbensmönster


Repsnärt (80:-)
Ledrep har ofta en så kallad lädersnärt i änden. Eftersom jag inte använder läder till mina produkter gör jag istället en liknande ändsnärt av 6 mm-rep (det rep jag gör repgrimmor av). Repsnärten är trädd igenom en liten splitsad ögla, vilket gör att du lätt kan byta ut repsnärten mot en ny eller något annat om du skulle vilja. Splitsningen ger också änden lite extra tyngd, vilket kan vara praktiskt till exempel i änden på ledrep.

Repsnärtar har 1 färg och finns som ändalternativ på ledrep, delade tyglar och mecatetyglar. De görs normalt i följande längder:
 • Ledrep, mecatetyglar: 20 cm
 • Delade tyglar: 15 cm
 
Repsnärtar på 10 mm delade tyglar
 
Repsnärt på 14 mm ledrepSplitsar

Splitsar är en viktig del av många av mina produkter. Dubbelflätade rep (alltså rep med ett ytterhölje och en innerkärna) är särskilt lämpliga att splitsa och jag använder samma splitsningstekniker som används inom båtvärlden, så de splitsar jag gör är mycket starka och hållbara.

Som en extra säkerhet syr jag några stygn med taglingssnöre igenom splitsar för att säkra dem ytterligare. Splitsarna är gjorda för att hålla även utan att sy dem så det är egentligen inte nödvändigt, men jag gör det som sagt som en extra säkerhet för att splitsarna säkert ska hålla sig som de är när de är nygjorda även efter många års användande. På grund av variationer under splitsprocessens gång kan splitsade produkter skilja sig någon centimeter i längd från angivet mått. Jag strävar dock alltid efter att din utrustning ska bli så exakt som möjligt.

Nedan kan du läsa mer om de två olika typerna av splitsar jag gör.


Ögonsplits
Ögonsplitsar används för att skapa en ögla (ett "öga") i änden på ett rep. Detta görs genom att ytterhöljet träs in i kärnan och kärnan träs in i ytterhöljet på ett sådant sätt att en ögla bildas. Man kan också splitsa in saker i öglan, till exempel hakar, ringar och liknande.

Ögonsplitsar går att göra i vilken längd som helst och är en oerhört användbar splits som ingår i många av mina produkter, bland annat ledrep med öglor, tyglar med hakar med mera.
 
Ögonsplitsar på 10 mm grönt och 14 mm svart ledrep
 
Ögonsplitsar med insplitsade pistolhakar på 10 mm tyglar


Ändsplits (även kallad backsplits)
Ändsplitsar är ett sätt att få en enkel och slät ände på ett rep. Det görs genom att repets ytterhölje träs in i kärnan och döljs inuti sig själv, vilket är snyggare och mycket mer hållbart än att bara bränna eller tejpa änden. Splitsningen ger också änden lite extra tyngd, vilket kan vara praktiskt till exempel i änden på ledrep.

Ändsplitsar kan fås som ändalternativ på ledrep, delade tyglar samt mecatetyglar och passar dig som prioriterar funktionalitet och inte vill ha några extradetaljer som knopar och tofsar.
 
Ändsplitsar på 14 mm delade tyglar

 
Ändsplitsar på 10 mm blått och 14 mm svart ledrepMetalldelar

Det finns varianter av alla mina produkter som kan användas helt utan metalldelar för dig som föredrar metallfri utrustning. För dig som gillar att ha hakar på ledrep, tyglar och så vidare har jag dock även produkter med metalldelar. De metalldelar jag använder är av bra kvalitet men de flesta metalldelar brukar tyvärr gå sönder förr eller senare (vilket i vissa fall kan vara bra, till exempel i en paniksituation), så jag kan inte lämna någon garanti vad gäller metalldelar.

Även om hakar och andra metalldelar går sönder brukar det oftast inte vara något som helst fel på repet de sitter på och jag tycker personligen att det är väldigt opraktiskt att inte kunna forsätta använda till exempel ett ledrep bara för att haken är trasig. Jag har därför två olika varianter av ledrep och tyglar med hakar, en där haken är permanent insplitsad i repet och en där haken är inknuten i en splitsad ögla och därmed är löstagbar. Det gör att du lätt kan byta ut haken om den skulle gå sönder och du behöver därför inte köpa ett helt nytt ledrep eller tyglar bara för att en hake är trasig.

Nedan kan du läsa mer om de olika metalldelarna jag använder till mina produkter. Jag har enbart metalldelar gjorda av förkromat stål och andra liknande silverfärgade metaller. På grund av ljusreflektioner kan metalldelar se mässingfärgade ut på en del produktbilder men jag har alltså inte metalldelar gjorda av mässing.


Pistolhakar
Pistolhakar är snabba och enkla att använda och har en svirvel som kan snurra runt, vilket motverkar att repet blir snott. Jag har 3 olika storlekar på pistolhakar:
 • Large: 10 cm lång, används till ledrep.
 • Medium: 8 cm lång, används till hela tyglar, delade tyglar och koppel gjorda av 10 mm rep till större hundar.
 • Small: 6,7 cm lång, används till koppel gjorda av 6 mm rep till små hundar och andra smådjur.
 
Pistolhakar i storlek large, medium och small (från vänster)
 
Permanent (grön) och löstagbar (blå) pistolhake på 10 mm ledrep


Saxhakar
Saxhakar har samma fördelar som pistolhakar men är mindre och har en annan typ av stängning. Jag har bara en storlek på saxhakar som är 6 cm lång och de används till hela och delade tyglar. Tyglar med löstagbara hakar kan inte fås med saxhakar utan bara pistolhakar, eftersom ögat på saxhakar är för litet för att kunna trä igenom ett dubbelvikt rep. Vill du ha tyglar med saxhakar kan du istället välja bland tygelmodellerna med permanenta hakar.
 
Saxhake, 6 cm lång
 
Saxhakar på 10 mm hela tyglar


Metallringar
Jag har 2 olika storlekar på metallringar:
 • Large: 4 cm innerdiameter, används till vissa halsringar och repgrimmemodeller.
 • Small: 2,5 cm innerdiameter, används till sidepullrepgrimmor (grimmor med ringar på sidorna att fästa tyglar i).
 
Metallringar i storlek large och small (från vänster)